Krul

Effecten van massage

Hieronder staan de diverse systemen die geactiveerd worden door massage.

1. De mechanische werking

Door massagehandelingen op de huid ontstaat wrijving, druk, rek en trilling op de huid en de onderhuidse weefsels. Dit heeft diverse effecten waaronder het over korte afstand in beweging brengen van bloed en lymfe. Hierdoor ontstaat een stimulering van de circulatie en dit zorgt voor een verbeterde toe- en afvoer van de verschillende weefselvloeistoffen. Een verbeterde doorbloeding zorgt ook voor een betere afvoer van afvalstoffen en een betere aanvoer van voedingsstoffen.

2. De reflectorische werking (via het zenuwstelsel)

Elke aanraking van de huid leidt tot prikkeling van allerlei receptoren. Met massage worden deze receptoren in de huid en ook de receptoren in dieper gelegen weefsels geprikkeld. Dit heeft invloed op de spierspanning, op pijn en indirect ook op de vaatdiameter (vaatverwijding).

3. De biochemische werking (via weefselprikkelstoffen)

Door massage komen diverse weefselprikkelstoffen vrij die vooral de doorbloeding stimuleren en ook ontstekingsremmend en pijndempend zijn.

4. De neurohormonale werking

Door massage worden diverse hormonen geactiveerd die invloed hebben op pijn en op het algemene welbevinden. Dit zorgt voor vermindering van stress, spanning, angst en stemmingswisselingen. Bovendien zorgt het voor bevordering van slaap en eetlust.

5. De psychologische werking

De psychologische invloed van massage kan divers zijn en per keer verschillen. Vaak geeft massage ontspanning, vermindering van stress, vergroting van het concentratievermogen, betere prestaties en een beter zelfbeeld.

6. Genezing

Massage helpt mee tot herstel van de evenwichtssituatie in het menselijk organisme. Het activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Krul